Miljö & ekonomi

Producera bättre och ansvarsfullt

Utöver att rätt belysning skapar en god ”arbetsmiljö” för djuren, så är lägre energiförbrukning en annan uppenbar vinst med en modern belysning. Lägre förbrukning, ger lägre kostnader och en bättre miljö. Att kombinera besparingar med högre produktivitet är smart och ansvarsfullt.

Grundläggande krav att ställa på en bra belysningslösning

För att en modern belysningslösning skall fungera optimalt bör den anpassas efter det aktuella stallet. Det kan vara lite komplext att beräkna detta själv, men vi hjälper dig gärna.

Tålig och hygienisk

En belysning som skall användas i en tuff miljö, skall vara anpassad för detta. Att den är enkel att rengöra ser vi som en självklarhet. Många av produkterna har höga IP klassificeringar vilket gör att produkten är testad och klarar både vatten och damm. Många av produkterna kan rengöras med högtryck då IP klassningen är (IP 66 – 67). Detta är bra för en god hygien.

Underhållskostnader

Underhållskostnaden är låg på ett modernt belysningssystem. En genomsnittlig brinntid på LED är 50 000 timmar. Om belysningen används i snitt 16 timmar per dygn motsvarar det 5 840 timmar på ett år. Det betyder att brinntiden på en LED lampa är drygt 8 år. Med en smart styrning förenklar ditt arbete och spar tid i tillägg.

Låg förbrukning

Eftersom en 9w LED ljuskälla motsvarar förbrukningen som en 60w traditionell ljuskälla kräver, så blir energiförbrukning påtaglig. Vid en jämförelse i ett hus med 100 ljuskällor 60w som ersätts med 9w så sjunker energiförbrukningen från 6 kW/h till 0,9 kW/h. Vid en användning av belysningen 16 timmar per dygn och ett kW/h pris om 60 öre per kWh så blir besparingen 17 870 kronor per år. Besparingen på lampans livstid (ca: 8 år) blir då drygt 140 000 kronor.